Mogilno. Dobre wieści od starosty dla mieszkańców

50 dni, to niecałe dwa miesiące, żadna rocznica, a jednak dni warte podsumowania, które dziś przedstawił na swoim facebookowym profilu Tomasz Krzesiński. Od 50 dni starosta mogileński, a ciągle i nadal przewodniczący Rady Powiatowej Nowej Lewicy w Mogilnie.

„Drodzy,

dziś mija 50 dni, odkąd decyzją szanownych radnych Rady Powiatu Mogileńskiego zostałem wybrany Starostą Mogileńskim. Niewątpliwie był to bardzo intensywny czas, który powoli zaczyna przynosić wymierne korzyści dla powiatu mogileńskiego.

Już w pierwszych słowach po wyborze deklarowałem chęć współpracy z wszystkimi, którym leży na sercu dobro naszego powiatu i poszczególnych gmin wchodzących w jego skład.

Jednym z pierwszych spotkań, które odbyłem wraz z wicestarostą Jerzym Łaganowskim było to z Wojewodą Kujawsko-Pomorskim Panem Mikołajem Bogdanowiczem. Już wówczas udało się zyskać przychylność Pana wojewody nie tylko dla dofinansowania remontu parteru mogileńskiego szpitala, o które ubiegał się poprzedni zarząd. Wojewoda wsłuchując się w potrzeby SPZOZ w Mogilnie przekazał dodatkową kwotę na 6–tonowy zbiornik tlenu medycznego. W czasie pandemii tlen jest lekiem na wagę złota, a sprawność i wydajność szpitalnych instalacji tlenowych jest kluczowa. Łączna suma pozyskanych środków to 1.800.000 zł.

To nie koniec dobrych wieści…

mogilno3 copy   ogilno1

Wczoraj otrzymaliśmy informację o wynikach naboru wniosków do Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg 2022. Co prawda, z wnioskami o dofinansowanie wystąpił stary zarząd, jednak za sukces obecnego zarządu uznaję przekonanie osób decyzyjnych do uzyskania dofinansowania w kwocie, bagatela 2.788.238 zł (!) na realizację 3 inwestycji drogowych:

1) remont drogi powiatowej nr 2426C Mogilno - Strzelce na odcinku od Białotula do Strzelec,

2) remont drogi powiatowej nr 2350C Radunek - Niestronno - Dąbrowa na odcinku od Niestronna do Parlina oraz

3) remont drogi powiatowej nr 2408C Niestronno - Mogilno na odcinku od Wieńca do Padniewka.

Przy okazji gratuluję Burmistrzowi Mogilna Leszkowi Duszyńskiemu, Burmistrzowi Strzelna Dariuszowi Chudzińskiemu oraz Wójtowi Jezior Wielkich Dariuszowi Ciesielczykowi pozyskania środków dla swoich gmin.

Ponadto, dzięki nawiązanej współpracy ze Starostą Radziejowskim do przychodni SPZOZ w Mogilnie udało się pozyskać lekarza reumatologa, za chwilę dostępny dla mieszkańców będzie również okulista.

Wsłuchując się w potrzeby mieszkańców, w planach mamy także ponowne uruchomienie gabinetu stomatologicznego w Mogilnie. Jednak wszystko jest uzależnione od posiadanych środków finansowych.

W bieżącym roku zostanie przeprowadzony remont przychodni SPZOZ wraz z zamontowaniem windy. Przeprowadzone inwestycje ułatwią mieszkańcom korzystanie z opieki lekarskiej.

mogilno4 copy copy   mogilno6 copy

Warto podkreślić, że celem priorytetowym dla zarządu pozostaje przebudowa oraz remont strzeleńskiego ZOL. Obecnie trwa ponowna procedura przetargowa, po wycofaniu się poprzedniego oferenta.

Kolejne spotkanie, które odbyliśmy było z ministrem Łukaszem Schreiberem oraz ministrem Michałem Wosiem. Więcej informacji w kolejnych postach, które obiecuję umieszczać częściej

Na koniec, chciałbym podziękować za dotychczasową pomoc i wsparcie wicestaroście Jerzemu Łaganowskiemu oraz członkowi zarządu Janowi Barteckiemu. Także pozostałym członkom zarządu: Krzysztofowi Szarzyńskiemu oraz Pawłowi Jankowskiemu, jak i radnym za zaufanie, współpracę i pomysły, dzięki realizacji których nasz powiat będzie dalej się rozwijał.

Współpraca popłaca”.

Poprzeczka poszła mocno w górę, dla Mogilna i innych powiatów oraz wyzwanie: kto zrobi więcej dla swoich – mieszkańców, którzy mogą cieszyć się dobrze wybranym samorządem!

Opr. nim, 18 lutego 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!